Togg Web Sitesi İncelemesi
Togg, özel bir ortak girişime ait Türkiye’nin Elektrikli Otomobil Projesi (Turkcell, Zorlu, BMC, Anadolu Grubu ve TOBB). Daha detaylı bilgiye Vikipedi sayfalarından ulaşabilirsiniz.
İnceleme Hakkında
Bu incelemeyi yaparken hiçbir siyasi niyetim yok. Togg projesini gönülden destekliyorum her ne kadar siyasi bir araç haline gelmiş olsa da, sektörlerinde son derece profesyonel olan şirketler tarafından yürütülen ulusal bir projedir.
İnceleme
Hadi başlayalım. Aslında, web sitesi içerik açısından nispeten küçük bir web sitesidir.
İşte içindekiler tablosu:
- Anasayfa
- Keşif Sayfası ( Şimdilik tek model olan TX10 Modeli için araç bilgi sayfası)
- Trumore (Mobil uygulamalarına Trumore diyorlar. Uygulama Apple, Android ve Huawei cep telefonları için kullanılabilir)
- Temas Noktaları (Hizmet, Teslimat, Deneyim Konumları)
- Togg Care ( Bize Ulaşın Sayfası)
- Hakkımızda
- Join Us (Career Page)
- SSS
- Login (Trumore Uygulamasına Web’den Giriş Yapın)
1. Dil ve Meta Sorunları
Web sitesi iki dile sahiptir ve Türkçe veya İngilizce versiyonlarını seçebilirsiniz, ki bu beklenen bir davranıştır.
1.1: Web sitesinin her dil için belirli bir URL’si yok
Web sitesi, metin içeriğini istediğiniz dile değiştirerek dilleri kolayca değiştirebileceğiniz bir mobil uygulama gibi geliştirilmiştir. Geliştiriciler bunun daha hızlı bir yaklaşım olduğu için daha iyi olduğunu düşünebilir. Ancak aslında bu, bir web sitesi için varsayılan davranış değildir.
1.2 Web sayfasının belirli bir dil sürümünü paylaşamazsınız
Şu anda, web sitesinin İngilizce veya Türkçe özel sürümlerini veya web sitesindeki herhangi bir alt sayfayı paylaşamazsınız. Varsayılan dil, tarayıcınızın diline göre seçilir. Türkçe konuşan biriyle bir web sayfasını paylaşmak istiyorsanız, temelde bunu yapamazsınız, çünkü varsayılan dil İngilizce olarak ayarlanmıştır ve Türkçe sürüm yalnızca tarayıcı dili Türkçe olarak ayarlanmışsa yüklenir.
1.3 Google web sitesinin Türkçe versiyonunu indekslemeyecektir
Mevcut mimari ile sitenin her iki dil versiyonunu da indeksleyemezsiniz. Sadece varsayılan dil arama motorları tarafından indekslenecektir.
1.4 Bonus: Web sitesi arama motorları tarafından hiç indekslenmiyor
Bunun şirket yönetimi tarafından alınan bir karar olup olmadığını bilmiyorum, ancak yazılım şirketi siteyi arama motorları tarafından indekslenmeyecek şekilde yaptı. Bu, sunucu tarafından gönderilen bir başlık yönergesi ile yapılır (şirketin bunun için özel bir talebi yoksa bu yanlışlıkla da olabilir). Aşağıdaki resimde togg.com.tr’nin yanıt başlığından alınan yönergeyi görebilirsiniz.
x-robots-tag: noindex
Sanırım Togg, Google’da markasının reklamını yaptığı için arama motorlarında görünmek istiyor.
1.5 Şema: Sayfa meta etiketleri ve şema bilgileri eksik
Sonuç olarak, web sitesini herhangi bir sosyal medyada paylaşırsanız, web sayfasının özeti veya başlığı veya küçük resmi getirilemez.
1.6 SSS bağlantısı çalışmıyor
SSS bağlantısı web sitesinde herhangi bir yere tıklandığında hata gösterilir. Bağlantılar çalışmıyorsa, web sitesinden (ve navigasyondan) tamamen kaldırılmalıdır.
2. Ön Yüz Kodlama Sorunları
2.1 Responsive ama Mobil Öncelikli Olmayan Kodlama
Mobil öncelikli kodlama, son 5 yıl içinde inşa edilen tüm web siteleri için standarttır. Mobil öncelik, CSS kodlamasının önce web sitesinin mobil sürümüne göre yapılması ve ekran boyutu daha büyükse (tablet, masaüstü) ekstra kod yüklenmesi anlamına gelir. Bu, web sitesi için en hızlı mobil yükleme hızını sağlar. Google da zaten sıralama algoritmasında web sitesinin masaüstü versiyonu yerine mobil versiyonunu dikkate alıyor.
2.2 Kullanılmayan yazı tipleri yüklendi
Web sitesi Fedra adlı özel bir yazı tipi kullanıyor ancak kullanılmayan yazı tipleri de CSS’ye yükleniyor.
2.3 Web sitesinde yüklenen yazı tipi boyutu çok fazla: 1 megabayt
İnternet hızı 10-20 yıl öncesine göre oldukça yüksek olduğu için özel yazı tipleri yeni modern web sitelerinin bir parçasıdır. Ancak teknik ekip gerçekten gerekli değilse çok fazla dosya yüklememelidir. Tasarımcı yazı tipinin 4 farklı versiyonunu kullanmış ve her birinin indirilmesi 250KB yazı tipi dosyasına mal oluyor. Bu nedenle Teknik lider, font çeşitliliğini mümkünse en fazla 2 ile sınırlandırması için tasarımcıyı uyarmalı/tartışmalıdır.
2.4 Simgeler tasarımdan PNG dosyaları olarak dışa aktarılır, oysa SVG formatı kullanılmalıdır
PNG dışa aktarımı yüksek kalitede değildir (cihazın ekran çözünürlüğüne göre daha yüksek çözünürlüklü bir sürüm yüklemelidir), ancak SVG olsaydı, cihazın kalitesi ve çözünürlüğü konusunda endişelenmemelisiniz
3. UI/UX Sorunları
3.1 Captcha ve buton arasındaki boşluk sorunu
Gönder düğmesi ile captcha arasında bir boşluk sorunu var.
3.2 Konum tanıma çalışmıyor
Geliştiricinin konumumu çok hassas bir şekilde alabileceği bir mobil internet bağlantısı ve cep telefonu ile web sitesine bağlanmama rağmen, yapamıyor.
3.3 Harita mobil cihazlarda düzgün çalışmıyor
Harita beklendiği gibi çalışmıyor. Biraz uğraştıktan sonra harita alanına girdiğinizde haritanın dışına çıkamıyorsunuz.
3.4 Tasarruf hesaplama uygulaması çok yavaş çalışıyor
Tasarruf hesaplayıcı uygulaması aracılığıyla tasarrufları hesaplamaya çalıştım, ancak yanıt vermesi 3-5 saniyeden fazla sürdüğü için hiç çalışmadığını düşündüm. Herhangi bir yanıt alamadığım için düğmeyi hesaplamak için birden çok kez tıkladım. Kötü bir kullanıcı deneyimi.
4. Web Sitesi Hızı
Web sitesi Angular framework kullanılarak geliştirildi, bu framework Google tarafından oluşturuldu ve 5 yıl önce oldukça popülerdi. Ancak dosya boyutu nedeniyle herhangi bir şirket web sitesinde veya e-ticaret projelerinde kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Büyük projeler için kod tabanlarını yönetmek için iyi kurallara ve MVC mimarisine sahip olduğu için SaaS veya oyun projelerinde kullanılabilir. Ancak Togg‘un web sitesi için, dosya boyutu açısından aşırı ve aşırı pahalı.
4.1 Mobil Hız: 5 saniye, Hız Endeksi: 12 saniye > Çok Yavaş
Google’ın PageSpeed test aracında burada canlı bir test yapabilirsiniz.